Badanie zakwaszenia

Stopień kwasowości lub zasadowości poszczególnych płynów ustrojowych mierzy się za pomocą wskaźnika pH o przedziale od 0 do 14. Jeżeli wskaźnik ten wynosi mniej niż 7, oznacza to odczyn kwaśny, z kolei gdy wynosi więcej – zasadowy. Aby wszystkie procesy metaboliczne mogły przebiegać prawidłowo, konieczne są do tego odpowiednie warunki. Przede wszystkim najważniejsze jest utrzymanie pH krwi na stałym poziomie 7,35–7,45.

 Zakwaszenie organizmu - charakterystyka, przyczyny, objawy, skutki, leczenie

Zakwaszenie organizmu to utrata równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. W jej wyrównaniu pomoże ci specjalna, alkaliczna dieta. Sprawi, że poczujesz się lepiej i lżej. Zanim jednak po nią sięgniesz, dowiedz się, jakie są objawy zakwaszenia organizmu oraz czym ono grozi.

Zakwaszenie organizmu to poważny problem, który dotyka coraz większej liczby osób. Zła dieta, silny stres, niezdrowy styl życia – wszystko to prowadzi do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, co w konsekwencji powoduje wiele poważnych chorób. Kiedy możemy mówić o zakwaszeniu organizmu i czy można mu jakoś zaradzić?

1. Zakwaszenie organizmu - charakterystyka

Przewlekłe zmęczenie, bóle głowysenność, problemy z cerą – kiedy dopadają nas takie objawy, to albo je bagatelizujemy, albo biegniemy do specjalisty po „złote środki” na różne dolegliwości. Nie domyślamy się, że tak naprawdę ich przyczyna tkwi gdzie indziej. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu opiera się bowiem na zachowaniu balansu między kwasami i zasadami w tkankach oraz we krwi. Jeżeli ta równowaga zostanie zachwiana, może to mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.

 


 

2. Zakwaszenia organizmu - przyczyny

Zakwaszenie organizmu może być spowodowane różnymi czynnikami. Mogą to być m.in. zaburzenia procesów wydzielania kwasów lub kumulacja toksyn i metali ciężkich. Na procesy biochemiczne nie mamy bezpośrednio wpływu, warto jednak pamiętać, że na pojawienie się zakwaszenia organizmu wpływa prowadzony styl życia. Przede wszystkim sprzyja mu nieodpowiednia dieta bogata w dużą ilość węglowodanów, tłuszczu oraz białka zwierzęcego. Do produktów zakwaszających organizm należą m.in. sery, ryby, słodycze, jajkaprodukty zbożowe i mięsne.

Specjaliści podkreślają, że do zakwaszenia organizmu przyczynia się również stosowanie używek, unikanie aktywności fizycznej oraz częste przeprowadzanie różnych diet odchudzających. Zakwaszenie organizmu może pojawić się także jako skutek uboczny przyjmowania różnych leków oraz w wyniku długotrwałego działania stresu. Wpływ mogą mieć też zaburzenia przemiany materii.

3. Zakwaszenie organizmu - objawy

Jakie dolegliwości mogą wskazywać, że twój organizm uległ zakwaszeniu? Czasami jest to trudne do zdiagnozowania ze względu na to, że wiele objawów jest charakterystycznych dla innych chorób. Jeżeli jednak mimo zastosowanego leczenia dolegliwości nie ustępują, to warto przebadać się pod kątem zakwaszenia, gdyż to właśnie ono może być powodem pogarszającego się stanu zdrowia.

Niepokojące mogą być częste wahania nastroju, obniżenie samopoczucia, stany depresyjne, trudności z koncentracją oraz kłopoty ze snem. Objawom tym mogą towarzyszyć zmiany w wyglądzie. Jeżeli więc dodatkowo zauważyłeś u siebie nadmierne wypadanie włosów, łamliwość paznokci i trądzik, a twoja skóra stała się sucha i pozbawiona blasku, to również może oznaczać zakwaszenie organizmu.

Dolegliwości mogą ponadto obejmować układ pokarmowy. W przypadku zakwaszenia organizmu pacjenci często skarżą się na problemy trawienneuczucie wzdęciazaparcia oraz dziwną gorycz w ustach. Dodatkowo pojawiają się bóle mięśni i kręgosłupa. Charakterystyczne są wahania wagi oraz zwiększone zapotrzebowanie na słodycze.

4. Zakwaszenie organizmu - skutki

W wyniku kumulacji kwaśnych produktów przemiany materii nasz organizm jest bardziej narażony na niekorzystne działanie różnych bakterii, wirusów i grzybów, a od tego już niedaleka droga do poważniejszych schorzeń. Zakwaszenie organizmu towarzyszy niemal wszystkim chorobom przewlekłym. Osłabia metabolizm i układ odpornościowy.

Efektem zakwaszenia organizmu może być m.in. pojawienie się cukrzycy, chorób serca, osteoporozymiażdżycy i nowotworów. Te z kolei mogą jeszcze bardziej nasilić procesy zakwaszenia organizmu. Długotrwałe zakwaszenie organizmu może przyczynić się również do powstania tzw. kwasicy. Jest to poważny stan, w którym następuje spadek pH krwi poniżej normy, przez co jej kwasowość ulega zwiększeniu.

5. Zakwaszenie organizmu - leczenie

Aby zahamować nadmierne gromadzenie kwasów w organizmie, konieczne jest wprowadzenie kilku zmian w stylu życia. Należy wyeliminować z diety wszystkie szkodliwe wysokoprzetworzone produkty i wzbogacić swój jadłospis w dużą ilość warzyw i owoców oraz kaszę jaglaną, które są zasadotwórcze. Ponadto należy pić dużo płynów. Nadmiar kwasów może być spowodowany rygorystycznym odchudzaniem. Zamiast więc sięgać po wyczerpujące organizm diety, bardziej wskazana jest umiarkowana aktywność fizyczna.

 

 

 Mobilne Centrum Badań 

TEL: 12 307 09 50